Zgodnie z danymi Światowej Organizacji Zdrowia czas utrzymywania się na różnych powierzchniach koronawirusów wynosi od kilku godzin do kilku dni. Na to jak długo wirus pozostanie na danej powierzchni wpływa jej rodzaj i warunki pogodowe (temperatura). Jak wobec tego wrócić bezpiecznie do biura, kiedy z różnych przyczyn nie możemy już dłużej wykonywać swojej pracy zdalnie?
Dezynfekcja wszystkich dotykanych powierzchni, obok częstego mycia rąk, jest niezwykle istotna w walce z koronawirusem. W biurze potencjalne źródło zakażenia stanowią blaty, klawiatury, urządzenia z funkcjami drukowania, skanowania, klamki, czy wszelkie uchwyty (lodówka, mikrofala, zmywarka)… Czyli wszystkie te elementy, które są użytkowane przez wiele osób. Należy pamiętać o ich dezynfekcji, kilka razy w ciągu dnia, specyfikami na bazie etanolu. Co ważne, nie zapominajmy o dezynfekcji swojego telefonu komórkowego, który również stanowi potencjalne źródło zakażenia! W biurze, w łatwo dostępnym dla wszystkim miejscu, powinny znaleźć się środki odkażające, którymi w każdej chwili można zdezynfekować swoje stanowisko pracy. Dodatkowo przy wszystkich wejściach do budynku powinno być miejsce wydzielone do dezynfekcji rąk, w którym osoby przychodzące z zewnątrz będą mogły odkazić dłonie. Zalecane jest jednak ograniczenie do koniecznego minimum „odwiedzin” z zewnątrz. Dobrą praktyką będzie tutaj prowadzenie ewidencji osób wchodzących do budynku.
Częste mycie rąk to czynność, która powinna być wpisana w naszą codzienność, nie tylko w obszarze wykonywania pracy zawodowej. Należy zatem pamiętać o regularnym, ok. 30-sekundowym myciu rąk mydłem albo środkiem antybakteryjnym, którego bazę stanowi alkohol.
Odległość pomiędzy stanowiskami pracy musi wynosić co najmniej 1,5 metra, co oznacza minimalną odległość w linii prostej między osobami pracującymi przy biurku. Części wspólne, takie jak recepcje powinny być oddzielone np. przegrodami pleksi, a z kolei w kuchniach czy salach konferencyjnych należy pilnować limitu osób tam przebywających. Obok wspomnianej recepcji czy kuchni, również w windach należy ograniczyć dopuszczalną liczbę osób – w zależności od powierzchni windy. Oczywiście nie należy zapominać o osłonie nosa i ust!
Aby zapewnić maksymalną ochronę nie tylko swoich współpracowników, ale i osób z personelu sprzątającego, warto wszelkiego rodzaju jednorazowe naczynia, maski, czy chusteczki higieniczne, zanim wylądują w koszu na śmieci, umieścić dodatkowo w woreczku jednorazowym.
POARMA S.A. wpisana do rejestru przedsiębiorców przez Sąd Rejonowy dla m. st. Warszawy w Warszawie XII Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego pod numerem KRS: 505648, posiadająca NIP: 7010420552 i REGON: 147190400 (dalej jako: The Office albo Administrator) zaktualizowała swoją Politykę Prywatności.
Używamy plików cookies by zapewnić jak najlepszą obsługę naszej strony internetowej www.theoffice.pl (dalej jako: Strona) oraz celem świadczenia usług w sposób najlepiej dostosowany do indywidualnych potrzeb Użytkowników.
The Office używa plików cookies, aby wyświetlać swoim Użytkownikom najbardziej dopasowane do nich oferty i reklamy (profilowanie behawioralne). Korzystanie ze Strony przy braku zmian ustawień przeglądarki oznacza, że wyrażasz zgodę na otrzymywanie od nas plików Cookie. Informujemy Cię nadto, że w każdym momencie możesz dokonać zmian ustawień dotyczących Cookie. Więcej w polityce prywatności.